top earners of binary options from india iq option binary robot free 2019 full time binary options trader reasearch opções binárias para iniciantes when to enter a trade in binary options opciones binarias 5 ticks
31. oktobra 2018. vladimir

Punjači mobilnih telefona i pametnih uređaja


Nešto što često čujete ovih dana: „baterija  mog telefona ne traje  kao  nekada“, ili „punila sam je celu noć “ ili „neprekidno  moram da izvadim bateriju“.

Ako imate problema sa baterijom na telefonu, pitajte se:

Da li koristite punjač koji je proizvođač telefona isporučio u kutiji ?

Da li koristite punjač od drugog proizvođača da biste punili telefon?

Da li ste kupili jedan od tih auto punjača u  lokalnoj prodavnici?

Pošto većina telefona ovih dana ima isti micro USB konektor, ljudi obično pronalaze bilo koji punjač koji odgovara i pretpostavlja da je u redu.

Međutim, ono što možda ne znate je to, ne samo da možete oštetiti telefon, ali takođe možete uticati na garanciju telefona.!

Koren ovog problema je pokušaj standardizacije od strane proizvođača da usvoje dizajn micro USB punjača kao port za punjenje.

Razmišljanja su , možete koristiti bilo koji punjač, nećete bacati svoj stari punjač, zbog toga ćete smanjiti e-otpad, što je pobeda za životnu sredinu.!

Da li je tako ?

Postoje četiri faze koje se javljaju kada punite telefon:

Faza 1: Kada povežete svoj telefon, napon baterije se brzo povećava.
Faza 2: Pikovi napona i struja punjača počinju da se smanjuju.
Faza 3: Baterija je potpuno napunjena i punjač potpuno isključuje struju iz mobilnog telefona.
Faza 4: režim mirovanja, gde se isporučuje samo dopunski punjač kada baterija pada ispod određenog napona.

Od ključnog je značaja da vaš punjač „razume“ ove faze i može se prilagoditi shodno tome.

Evo šta treba da pazite:
Zidni punjač je napravljen tako da uzima normalnu struju i prilagođava struju do nivoa koji vaš telefon treba. Ako pogledate sam punjač, videćete malu etiketu koja sadrži nivoe ulaza, na primer: „Ulaz: 100-240v ~“.

To znači da ako živite u zemlji u kojoj je normalan napon domaćinstva između 100 i 240 volti i stavite ovaj punjač u zid, neće se razneti.

Zatim treba tražiti izlazni napon. Većina baterija mobilnih telefona u potpunosti se puni  približno do  4,2 volti, tako da izlaz punjača mora biti veći od 4,2v. Ako je punjač ocijenjen samo za izlaz 3v, onda neće puniti bateriju od 4.2V.

Konačno, treba da pogledamo izlaznu amperažu, što ukazuje na maksimalnu količinu struje dostupne u punjaču kako bi telefon potegao ono što mu je potrebno. Ako telefon zahteva 700mA za punjenje i ako koristite punjač sa izlazom 1A, telefon će izvlačiti samo 700mA.

Međutim, kada vaš telefon zahteva 700 mA, a vaš punjač napaja samo 500 mA, može doći do mnogih problema, od veoma sporog  punjenja,  pregrevanja  i potpunog otkaza uređaja.

 

USB punjači i kablovi

Veoma je uobičajeno kupiti zidne punjače koji vam omogućavaju da u njega priključite USB kabl za punjenje vašeg telefona.

Jednako često je da priključite bilo koji USB kabl u vaš laptop i pustite ga da napuni vaš telefon.

Ono što trebate znati jeste da trenutno postoje tri USB specifikacije: USB 1.0, USB 2.0 i USB 3.0 – i svako ima svoje vlastite specifikacije snage. Na primer, kod USB 2.0 je 500mA, dok je kod USB 3.0 900mA i može doći do 1500mA.

Uvidićete da USB punjenje  traje mnogo duže da biste napunili svoj uređaj u poređenju sa zidnim punjačem. Razlog je kombinacija kvaliteta i debljine USB kabla, specifikacije kablova i izvora punjenja.

Neki USB portovi laptopa ne proizvode dovoljno energije za punjenje uređaja, zbog čega vidite neke kablove u obliku slova I tako da možete iskoristiti snagu oba USB porta (često sa spoljnim čvrstim diskovima).

Kvalitet punjača

Kada kupujete jeftine punjače, nije dovoljno pogledati konektor. Mnogi jeftini punjači ne nose svjetske CE, RHOS ili MFI sertifikate koji osiguravaju da su proizvodi napravljeni bez vode, rade u mrežnim utikačima i na drugim uređajima.

Uređaji koji nose takvo odobrenje obično znače da proizvodi imaju pametno kolo koje omogućava uređajima da dobro funkcionišu.

 


 

JAVITE NAM SE!

Javite nam se, povežite se s nama, postanite partner, pitajte što Vas zanima a mi ćemo Vam rado odgovoriti.