opções binárias pode acabar algum dia ikili.opsiyonu nasil kulanabiliriz ayrex binary options review can you get rich off binary options
24. oktobra 2018. vladimir

USB 3.1-Tipe C-Thunderlbolt


USB 3.1 je generacijski broj koji se uglavnom odnosi na brzinu prenosa podataka USB konektora, a ne na njegov oblik ili veličinu. Zvanično lansiran u julu 2013. godine, USB 3.1 (zbunjuće ponekad naziva se USB 3.1 Gen 2) ima maksimalnu brzinu prenosa od 10 gigabita u sekundi (Gbps). To funkcioniše do 1.250 megabajta u sekundi (MBps) – zabilježite kapitalizaciju. On je zamenio USB 3.0, koji je imao maksimalnu brzinu prenosa od 5Gbps i od tada ga je zamenio još uvek neobičan USB 3.2 koji ima maksimalnu brzinu prenosa od 20 GBps.

Sve ove brzine su teoretski maksimum USB standarda i verovatno se neće videti u svakodnevnoj upotrebi, ali sigurno ćete videti povećanje brzine prenosa za datoteke većine veličina kada koristite USB 3.1 uređaj preko one koji je ocenjen na USB 3.0 samo.

Povezanost  USB 3.1, USB-C nije ista stvar. Tipovi USB-a, poput A, B i C, označavaju oblik i formu faktora porta i konektora, umesto brzine prenosa podataka. Mnogi savremeni uređaji su se preselili sa klasičnih USB-A, USB-B i microUSB portova na USB-C koji je mali, reverzibilan i često ide ruku pod ruku sa USB 3.1 brzinama prenosa – mada ne uvek.

USB-A se i dalje nudi na brojnim uređajima koji nude legendarnu podršku za stariju dodatnu opremu i kablove koji još uvek koriste taj standard, ali postaje sve češće za prenosne računare i pametne telefone da se šalju uz samo USB-C konekciju.

Bez obzira na to da li laptop, tablet ili pametni telefon ima USB-A, USB-C ili neku drugu vezu u toj kućištu, to ne garantuje da je to USB 3.1. Microsoft Surface Book 2 isporučuje se sa dva USB-A porta i USB-C portom, a svi su „USB Gen 1“, što je zapravo USB 3.0, a ne 3.1. To je zbunjujuće, ali pokazuje koliko je važno čitati između linija ako vam je stalo do novog hardvera koji ima najnovije standarde.

Da bi stvari postale još zbunjujuće, USB-C može biti kompatibilan sa Thunderbolt 3 portovima. Thunderbolt 3 je standard koji koristi USB-C port i nudi brzinu prenosa podataka do 40GBps – četiri puta više od USB 3.1, pa čak i dva puta više od USB 3.2. Iako može biti unakrsno kompatibilan sa USB 3.1 kablovima, to nije uvek slučaj.

 

Gde je USB 3.1 dizajniran više za prenos podataka i punjenje, Thunderbolt 3 cilja na širi spektar sposobnosti. Istovremeno je medijum za punjenje i prenos podataka, kao i rešenje za strimovanje sadržaja. Njegov programer, Intel, istovremeno otkriva mogućnost punjenja uređaja, kao i slanje podataka i video zapisa na eksterno povezane ekrane. Korišćenjem USB-C porta, njegova kompatibilnost je značajno proširena preko miniDisplaiPort konektora prethodnih generacija.

 

JAVITE NAM SE!

Javite nam se, povežite se s nama, postanite partner, pitajte što Vas zanima a mi ćemo Vam rado odgovoriti.